Notice: Undefined variable: replacements in /var/www/clients/client1/web3/web/plugins/content/imageresize.php on line 39

Warning: getimagesize(images/stories/vatra_verde%20copy.gif): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/clients/client1/web3/web/plugins/content/smartresizer.php on line 336

vatra verde copy

În perioada cuprinsă între 01 octombrie și 15 noiembrie 2013 A.S.A.I.R. va desfășura proiectul "Discover the Ancient Crafts", parte componentă a programului  Parcul Arheologic A.S.A.I.R., Bragadiru, jud. Ilfov.

Proiectul a fost selectat spre finanțare în urma concursului de proiecte organizat de Administrația Fondului Cultural Național, aria tematică Educație Culturală.

Discover the Ancient Crafts este un proiect de educație culturală non-formală, care îmbină arheologia experimentală cu meșteșugurile tradiționale. Este compus din șantiere-școală pentru studenți în istorie, ateliere tematice pentru elevi și expoziții variate pentru public. Fiecare săptămână din cele șase alocate proiectului reprezintă o incursiune tematică în lanțul tehnologic al construcției unei locuințe preistorice.

Partea de construcție propriu-zisă este realizată de studenți în istorie care vor avea ocazia să înțeleagă prin practică cum se interpretează detalii incomplete furnizate de cercetarea arheologică tradițională. Studenții participă la șantiere-școală cu următoarele teme:

  • (re)construcția scheletului de rezistență al unei clădiri;
  • pregătirea lutului și amenajarea unei podine din piatră de râu;
  • realizarea acoperișului din stuf;
  • (re)construcția unui cuptor cu pereți compuși din straturi succesive din piatră și cupolă de argilă arsă;
  • experimentarea unor exemple de toc, ușă sau obloane.

Fiecare șantier-școală este completat de un atelier tematic organizat la sfârșitul săptămânii pentru elevi. Aceștia vor reconstitui alături de meșteri populari ipostaze și circumstanțe din trecut: 

  • cum se obține un perete din chirpici;
  • ce rol au împletiturile de nuiele;
  • cum să facă un puzzle din pietre;
  • cum se fac vasele de lut;
  • cum se prelucrează fierul. 

   Discover the Ancient Crafts cuprinde o componentă pentru publicul general care va avea ocazia să viziteze Parcul Arheologic A.S.A.I.R. și să intre în contact cu o temă aparent banală: Ce este arheologia? Echipa proiectului răspunde prin organizarea unui număr de cinci expoziții tematice cuprinzând fotografii din situri arheologice, piese originale de patrimoniu și multe surprize.

Interesant este că întregul lanț al (re)construcției unei locuințe preistorice se încheie cu un produs finit cu relevanță în cercetarea arheologică. Din acest punct de vedere proiectul se încheie cu un simpozion tematic organizat de echipa proiectului și cu lansarea primei publicații a Parcului Arheologic A.S.A.I.R..

Proiectul beneficiază de un număr important de parteneri atât din mediul ONG cât și din rândul instituțiilor publice. Descrieri ample ale proiectului și lista partenerilor le veți putea regăsi în curând pe site-ul nostru la secțiunea Parcul Arheologic A.S.A.I.R., Discover the Ancient Crafts.

 

Doneaza

Doneaza

Comunitate

Facebook